Comunicate
Cabinet Primar
Bilanţ la 3 (trei) ani de mandat în funcţia de primar al municipiului Suceava

 PRINCIPALE REALIZĂRI: 

 1. Infrastructură, lucrări de investiţii

În 3 (trei) ani de mandat a fost realizat cel mai mare proiect de asfaltare a străzilor din municipiul Suceava de după Revoluţie, în valoare de peste 6 (şase) milioane euro, din care 1,5 miloane euro de la bugetul de stat.

Au fost realizate covoare asfaltice, pe un număr de 25 de rute şi căi de acces: Calea Unirii-aprox. 2 km, bulevardul Sofia Vicoveanca-la intrarea dinspre Fălticeni, Bistriţei, Victoriei, Staţiunii-zona Obcine, Mitropoliei, Parcului, Mihai Viteazu, Republicii, Mihai Eminescu, 6 Noiembrie, Mărăşeşti-zona Centrală, Zamca, Dionisie Para, Narciselor-zona Zamca, Zorilor, Lalelelor-zona George Enescu, pasaj Burdujeni, Calea Burdujeni, str.Tineretului, Bujorilor, Ecaterina Teodoroiu, Gheorghe Doja-zona Burdujeni, Traian Vuia (pod rîu Suceava, pasaj Iţcani), Aurel Vlaicu-zona Iţcani.

Au fost reparate trotuarele în zona centrală, s-au montat pavele.

A fost realizată străpungerea între strada V. Bumbac şi N. Balcescu, în zona Casei de cultură.

A fost realizată consolidarea podului de la Iţcani, de pe drumul european E85, care face legătura cu Vama Siret, lucrare începută de aproximativ 10 ani.

A fost finalizată lucrarea de consolidare a versantului N-Est, prin realizarea a 13 chesoane şi consolidarea versantului cu pământ armat cu geogrilă, lucrarea fiind recepţionată şi dată în funcţiune.

A fost consolidat digul de la Berchişeşti, pe o lungime de 250 m liniari.

Au fost realizate în timp record (3 luni de zile) lucrările de subtraversare a râului Suceava, în cadrul programului de reabilitare a staţiei de tratare şi epurare, condiţie esenţială în aplicarea Programului ISPA, lucrare foarte complexă şi periculoasă (montarea conductelor la 4m sub nivelul apei), care nu a fost finalizată în ultimele două mandate.

Au fost finalizate lucrările de reabilitare a străzii Amurgului.

A fost realizată canalizarea pluvială pe strada Calea Unirii.

Se va finaliza până la sfârşitul anului proiectul de alimentare cu apa din sursa Berchişeşti a cartierului Burdujeni,lucrarea fiind începuta în luna mai anul 2006, având o valoare de aproximativ 2 milioane euro.

Au fost demarate demersurile pentru reabilitarea străzii „Cernăuţi": municipalitatea va reabilita reţelele de apa şi canalizare, iar Ministerul Transporturilor va realiza reabilitarea rutiera; lucrările costă aprox. 3(trei) milioane euro şi vor fi finalizate în anul 2008.

A fost aprobata prin hotărâre de guvern alimentarea cu apa şi canalizare a străzilor Grigore Al. Ghica şi Biruinţei din Iţcani, lucrare care va demara în anul 2007.  

2. Transport

 

A fost înfiinţată o nouă societate de transport public local.

Am achiziţionat 30 autobuze noi marca Iveco-Iribus, din Franţa, fiind dintre cele mai moderne autobuze din transportul public din România. Am restructurat şi disciplinat transportul de maxi-taxi reducând în doua etape numărul de maxi-taxi de la aprox. 200 maşini la 30 plus 10 rezerve.

Au fost reabilitate şi modernizate staţiile de transport public local prin montarea în 10 staţii a scaunelor din plastic.

S-au montat 10 ministaţii mobile noi de calatori în colaborare cu firmele de publicitate.

Au fost modernizate şi semaforizate 5(cinci) intersecţii în municipiul Suceava: semaforul de la Mc'Donalds, intersecţia din Burdujeni (sens giratoriu+semafor), intersecţie Maraton , George Enescu-Obcini, intersecţie Curcubeu-George Enescu, se lucrează la semaforizarea intersecţiei Mărăşeşti-Zamca.

Se lucrează la reabilitarea podului de pe strada Plevnei din Burdujeni sat. 

3. Locuinţe

 

A fost construită o centrală pe gaz metan în ansamblul de blocuri ANL din strada Privighetorii, au fost racordate blocurile la canalizare, energie electrică, gaz metan, încălzire şi apă caldă, a fost realizat sistemul de iluminat public .

Au fost finalizate şi repartizate apartamentele din blocurile 30,31 şi 32, finanţate prin ANL, primăria asigurând utilităţile necesare.

Am repartizat 150 loturi a câte 300 mp fiecare pentru construcţii case, la tineri de până la 35 ani conform legii 15/2003.

Sunt în curs de finalizare 63 apartamente prin ANL, în strada Privighetorii, până la sfârşitul anului vor fi repartizate.

Au fost aprobate alte 80 apartamente prin ANL ce vor fi construite în zona Metro, lucrările vor demara în partea doua a anului 2007.

Au fost realizare 20 de locuinţe prin mansardare, locuinţe care au fost repartizate la începutul anului 2007.

A avut loc licitaţia pentru finalizarea blocurilor 20,21,22, la intrarea în municipiul Suceava dinspre Fălticeni, acestea vor fi finalizate în anul 2008. 

4. Modernizare pieţe

 

Au demarat lucrările de modernizare a bazarului, care vor dura 3(trei) ani şi vor costa aproximativ 3(trei) milioane euro.

A fost construită şi dată în exploatare o piaţă en-gros pentru produse alimentare.

Au fost realizate şi finalizate lucrările de reparaţii capitale ale Halei Centrale.

A fost data în funcţiune piaţa din cartierul Obcini, în parteneriat cu SC Ichim Serv SRL Suceava.

Am modernizat piaţa din Burdujeni prin cumpărarea a 100 de mese noi.

Am modernizat la standardele uniunii europene, un spaţiu de vânzare produse din carne, în piaţa centrala.
 

5. Lucrări edilitare, de înfrumuseţare a oraşului şi dezvoltarea comerţului

 

Au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici de modernizare a parcului central la 16 miliarde lei vechi, jumătate din suma speram sa fie obţinută de la Agenţia Fondurilor de Mediu.

Au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea patinoarului, care se ridica la 6(sase) miliarde lei vechi, lucrare ce va fi finalizata până la sfârşitul anului 2007.

Au fost realizate lucrări de marcare a străzilor, semnalizarea luminoasă a trecerilor de pietoni.

Au fost amplasate sute de coşuri, europubele şi 15 toalete ecologice.

S-au montat bariere automate la trei parcări din oraş.

S-a montat un ceas modern în sens giratoriu în cartierul Burdujeni.

S-a modernizat fântâna arteziană de pe esplanada din centru.

S-au vopsit bordurile şi structurile metalice a podurilor de peste râul Suceava, din Burdujeni şi Iţcani, de asemenea şi de peste pasarelele din cartierele menţionate.

S-au plantat mii de arbuşti, zeci de km de gard viu, sute de mii de flori, s-au pus ghivece de flori la stâlpi, care de flori pe spaţii verzi, suporţi metalici cu ghivece de flori, etc.

S-au montat peste 1000 de steaguri cu tricolorul şi U.E.

S-a amenajat un cimitir pentru maşini în cartierul Iţcani.

S-a construit un adăpost pentru câini în lunca Sucevei; s-au sterilizat aprox. 500 de câini gratuit cu un partener din Germania.

A fost achiziţionată fosta clădire a cinematografului din Burdujeni, care urmează a fi renovata şi va avea destinaţia de sediu microprimarie Burdujeni.

A fost întocmit studiul de fezabilitate şi au fost aprobaţi indicatorii tehnico - economici pentru alimentarea cu gaz metan a cartierului Burdujeni sat. A fost încheiat contractul de parteneriat public - privat pentru realizarea cimitirului nou, care prevede lucrări de amenajare şi construcţii de peste 30 miliarde lei.

Este în curs de realizare un cimitir nou pe dealul Teodoreni, din cartierul Burdujeni, fiind aprobaţi indicatorii tehnico-economici, licitaţia fiind în curs de desfăşurare.

Am creat condiţii pentru deschiderea hipermaketurilor Kaufland şi Sellgros, în prezent se lucrează la deschiderea unui mall, "Iulius Mall", care va fi unul din cele mai mari din tara, creându-se în acest fel mii de locuri de munca pentru suceveni şi un comerţ civilizat.

 

6. Învăţământ

 

Am alocat învăţământului suma de peste 3(trei) milioane euro, bani proveniţi de la bugetul propriu şi de la bugetul de stat , pentru lucrări de reparaţii capitale respectiv:

-         înlocuit tâmplăria de lemn cu tâmplărie termopan;

-         realizat şarpante noi;

-         înlocuit instalaţii de încălzire;

-         realizat o centrala termica noua pe gaz metan în valoare de 7(şapte) miliarde lei vechi la Colegiul naţional „Petru Muşat";

-         realizat garduri metalice;

-         reabilitat majoritatea grupurilor sociale.

S-a dat în folosinţa grădiniţa cu 225 locuri, cu numele „Ţăndărică" din cartierul Burdujeni, primăria achitând suma de 8(opt) miliarde lei vechi.

A fost realizata o sala de sport moderna la Scoală generala "Miron Costin" din Burdujeni, cu o capacitate de 150 locuri.

S-a amenajat şi dat în folosinţa o grădiniţa în Burdujeni sat, deoarece cea existenta a fost restituita proprietarilor.

Am obţinut un sediu pentru grădiniţa din cartierul „Obcini", prin transfer de la Ministerul agriculturii, unde vom construi o grădiniţa noua.

Am renovat sala de sport a scolii generale nr. 7 din Iţcani, care a costat peste 2,5 miliarde lei vechi.

S-a renovat bazinul de înot acoperit de la Scoală generala nr.3, care a costat aprox. 15 miliarde lei vechi, din care 5 (cinci) miliarde au fost obţinute de la bugetul de stat, astăzi bazinul fiind unul din cele mai moderne din această categorie din tara.

A fost reabilitata clădirea Scolii postliceale, din curtea scolii generale nr.8 din Cartierul George Enescu, lucrare care a costat 5 (cinci) miliarde lei vechi, jumătate fiind suportata de la bugetul de stat.

Este aprobata o sala de sport noua la Scoală generala nr. 9 "Ion Creanga" , în cartierul Obcini, cu o capacitate de 150 locuri.
 

7.Sănătate şi Protecţie socială

 

S-au aprobat pentru Spitalul Judeţean Suceava aprox. 5(cinci) miliarde lei vechi, pentru reabilitarea unor secţii cu infrastructura deteriorată.

Au fost înfiinţate şi date în folosinţă două magazine de tip Economat unul în centru Sucevei şi altul în cartierul Burdujeni, urmând a se da în folosinţă un altul în cartierul Iţcani.

S-au acordat 10.000 de abonamente gratuite parţial şi total pentru pensionari, pentru elevi şi studenţi la transportul public local.

Au fost sărbătorite peste 200 de cupluri care au împlinit 50 ani de căsătorie acordându-se la fiecare cuplu câte 2.000.000 lei vechi.
 

8. Cultura şi Relaţii externe

Am obţinut prin hotărâre de guvern cinematograful „Modern", care va fi modernizat până la sfârşitul anului 2007, şi va fi noua Casa de Cultura a municipalităţii.

Am înfiinţat Direcţie Culturală în cadrul Primăriei, cu compartimente de teatru, orchestră de muzică populară şi clasică şi cinematografie.

S-au acordat de la bugetul local peste 5(cinci) miliarde lei vechi pentru finalizarea construirii de biserici în municipiul Suceava, plus alte 10 miliarde lei vechi de la bugetul de stat, din care 8,5 miliarde la catedrala. Pe total la catedrala s-au alocat în aceşti ani peste 10 miliarde lei vechi, de la bugetul local şi de stat.

A fost realizat şi montat un foişor pentru activităţi culturale în parcul central.

Am renovat şi modernizat sediul artiştilor plastici şi scriitorilor din municipiu.

Am pus în valoare statuia lui Ştefan cel Mare, prin iluminare şi defrişarea copacilor din zona acesteia.

S-a realizat un contact permanent cu organizaţiile non guvernamentale, în special cu Fundaţia „Ana" şi Asociaţia „Juventus" cu care am organizat mai multe evenimente cu ocazia sărbătorilor de iarnă şi de Ziua Copilului.

Am organizat Zilele Sucevei şi Revelioane în aer liber cu artişti de marca din domeniul muzicii uşoare şi populare din România.

Am realizat un monument de comemorare a primarilor din anul 1850 până în prezent, care a fost inaugurat în anul 2006.

La Primăria municipiului Suceava, a avut loc, în aceşti ani, 8(opt) întâlniri cu ambasadori din tari importante ale Uniunii Europene (Germania,Marea Britanie, Italia) şi din alte tari. Am avut întâlniri oficiale cu primarii din: Liverpool, Norvich(ambele din Anglia), Cernăuţi şi Chişinău. Am primit delegaţii oficiale la primărie din: Franţa, Germania, ltalia, Spania, Portugalia, Belgia, Israel, Ucraina, Moldova.
 

9. Sport

A fost modernizat actualul stadionul municipal, prin reparaţii la sediul administrativ, vestiare, reabilitarea gazonului, montarea unei centrale proprii pe gaz metan.

Am înfiinţat echipa de fotbal FC "Cetatea Suceava", care a activat în primul an în divizia C şi 2 (doua) sezoane în divizia B, actualmente fiind retrogradata din nou în divizia C .

Am finanţat toate activităţile sportive din municipiu: handbal, rugby, hochei, box, atletism etc., echipa de handbal revenind în divizia naţionala.
 

10. Proiecte demarate cu finanţare europeana şi din surse proprii:

10.1 Proiectul ISPA privind reabilitarea şi extinderea reţelelor de apa şi canalizare, reabilitare a staţiilor de tratare şi epurare, în valoare de 44,5milioane euro, care va fi implementat în perioada 2007-2010, fiind în curs de finalizare licitaţiile pe cele trei componente, suma de 37 milioane euro fiind nerambursabila.

10.2 Proiectul de realizare a „Rutei ocolitoare nr.1 Suceava", pe traseul E85-Moara-Mihoveni-Patrauti-spre Siret, care a fost aprobat prin hotărâre de guvern, în valoare de 67 milioane euro, fiind asigurata finanţarea pentru anul 2007, în valoare de 150 miliarde lei vechi, cu termen de finalizare în anul 2010.

10.3 Proiectul de realizare a unui „Spital judeţean de urgenta" la Suceava, în valoare de 91,5 milioane euro, fiind data hotărâre de guvern pentru cheltuielile referitoare la studiu de fezabilitate, municipalitatea va asigura utilităţile la noul spital.

10.4 Proiectul „Utilităţi şi mediu la standarde europene" la care avem alocate 10,8(zece virgula opt) milioane euro din proiect şi mai sunt asigurate alte 5(cinci) milioane euro de la guvern pentru reabilitarea reţelelor şi punctelor termice, şi care va demara în acest an.

10.5 Proiectul „Ruta ocolitoare 2", în valoare de aprox.15 milioane euro cu realizare în anii 2008-2009, pe traseul E85-Bosanci-Ipotesti-Salcea,spre Botoşani.

10.6 Proiectul „Gropi ecologice", care va fi finanţat din fonduri de coeziune până în anul 2009, în parteneriat cu Consiliul Judeţean şi alte primarii, în anul 2007 am obţinut de Ia A.D.S. Suceava suprafaţa de 22,5 ha teren în zona com. Moara.

10.7 Proiectul de reabilitare a" Cetăţii de scaun" în valoare de aproximativ 25 (douăzeci şi cinci) milioane euro, montarea unei telegondole în zona cetăţii.

10.8 Au fost demarate procedurile pentru construirea unui Complex de Afaceri (un mini World Trade Center), pe locul actualului stadion, ne propunem sa realizam o clădire cu 15(cincisprezece etaje) cu un hotel inclus de minim 4(patru) stele, actualmente se lucrează la Planul Urbanistic Zonal.

10.9 Am demarat procedurile pentru construire a unui Complex Sportiv Ia Suceava, în spate Ia Metro, pe o suprafaţa de 12 hectare, unde intenţionam sa construim un stadion de fotbal, un bazin olimpic şi o sala polivalenta.

10.10 A fost demarat proiectul privind emisiunea de obligaţiuni municipale pentru cofinanţarea acestor proiecte, fiind aprobata o hotărâre de principiu în Consiliu Local, în acest sens. 

 

CELE MAI MARI NEREALIZĂRI:  

Nu am restituit proprietăţile la legea 10/2001, 247/2005; cu toate eforturile depuse nu am reuşit transferul de teren la municipalitate de la guvern.

Nu am rezolvat problema parcărilor în municipiul Suceava, fiind în curs realizarea unui studiu în acest sens, pe un proiect cu finanţare europeana.

Nu au fost actualizate Planul Urbanistic General şi Planurile Urbanistice Zonale, creându-se în acest fel sincope în activitatea de urbanism. În acest an au fost alocate 15 (cincisprezece ) miliarde lei vechi în acest sens.

Suceava, 21 iunie 2007

Ion Lungu

                 

Inchide